Thursday, December 23, 2010

kempen 2



bismillah walhamdulillah..

masih lagi diberi kesempatan oleh Allah untuk menulis..
bahang pilihanraya PERUBATAN mesir sudah mencapai kemuncak..esok 24/12, kita akan melihat berapa ramai ahli PERUBATAN yang bakal turun mengundi calon pilihan mereka..memilih pemimpin adalah tanggungjawab kita sebagai ahli dan pemilihan yang dibuat bukanlah satu pemilihan yang biasa kerana jatuh bangun
sesuatu persatuan itu bergantung kepada kredibiliti pimpinan untuk menyelesaikan setiap masalah yang timbul..

jadi, setiap ahli perlulah membuat pilihan yang tepat..ahli juga bertanggungjawab terhadap pemimpin yang dipilih..apabila anda telah mengundi calon kesukaan anda, maka menjadi tanggungjawab anda untuk membantu calo
n tersebut dalam menerajui kepimpinan yang dipegang..

"Wahai sekalian umat manusia! Sesiapa yang taat kepada Allah, dia wajib ditaati dan sesiapa yang tidak taat kepada Allah, dia tidak wajib ditaati oleh sesiapapun. Wahai sekalian umat manusia! Taatlah kamu kepada ak
u selagi aku taat kepada Allah di dalam memimpin kamu dan sekiranya aku tidak taat kepada Allah, janganlah sesiapa mentaati aku"~Umar bin Abdul Aziz~

Dalam detik-detik terakhir sebelum pilihan raya ini, saya menyeru seluruh sahabat-sahabat, mahasiswa PERUBATAN yang bijak dan berdedika
si, untuk kita sama-sama turun mengundi dan gembeleng tenaga dalam membangunkan persatuan yang kita cintai ini ^_~

Buatlah pilihan dengan sebaiknya dan sentiasa berdoa semoga Allah merahmati usaha kita dalam membentuk mahasiswa PERUBATAN yang unggul dari segi syakhsiah dan akademik serta mampu membantu masyarakat Malaysia terutamanya apabila kita berkhidmat di tanah air kelak..

wallahua'lam..

calon pilihan saya

sila klik



calon2 tahun 2 yang mampu menjadi pelapis
kepimpinan PERUBATAN di masa hadapan

azhar


cairo


ASU (cayalah korang ^_~)





selamat mengundi buat warga PERUBATAN yang disayangi ^_~

Tuesday, December 14, 2010

kempen ep1

bismillah walhamdulillah..

bumi mesir sudah kembali sejuk..sejak dua me
njak ni, suhu di cairo mencecah 12-20 darjah celcius..tapi bukanlah post kali ni nak bercerita tentang keadaan sejuk yang melanda mesir, tapi mengenai pilihan raya PERUBATAN pusat bagi sesi 2010/2011 yang bakal berlangsung pada 24/12/2010 nanti..

jadi, kepada seluruh warga PERUBATAN sama ada yang berada di kaherah mahupun muhafazah-muhafazah lain, anda semua amat-amatlah digalakkan untuk turun mengundi calon yang anda rasa mereka layak untuk memegan
g amanah sebagai AJKT PERUBATAN yang baru..anda adalah penentu kecemerlangan PERUBATAN pada masa akan datang..

sila klik di sini

juga di sini


jika tanya siapa yang akan saya undi??..

maka saya akan jawab: "saya lebih prefer aimi athirah sebagai timbalan presiden 2.."


"dan tentunya aizum nadirah adalah antara ajkt akhawat yang akan saya undi.."

ok..jumpa lagi ^_~



Friday, December 3, 2010

petang nan damai...

bismillah walhamdulillah...

post kali ini saya ingin kongsi dengan saudara-saudari mengenai emel yang saya dapat daripada seorang sahabat..semoga kisah yang dipaparkan menjadi penyuntik semangat buat kita semua yang bergelar khalifah..selamat menghayati......

Angin petang itu amat damai. Menyapa lembut. Dedaun kering jatuh ke tanah tanpa sebarang bunyi. Awan berliuk-liuk dilangit biru menampakkan lagi indahnya ciptaan Allah.Di atas pelankin kayu aku duduk bersama sang ayah. Wajahnya tenang. Setenang bayu pagi.


Sambil menghirup jus tembikai kami bersembang dan bermesra. Bukan sentiasa begini. Sang ayah amat jarang dirumah. Sentiasa sibuk dengan urusan dakwah dan tarbiyah. Urusan ummah.

Kami membicarakan pelbagai tajuk dan agenda. Amat menarik bila jiwa remajaku diselubungi pengalaman-pengalaman sang ayah dalam kancah dakwah. Perit dan manis yang sang ayah tuturkan membuat aku seolah-olah turut sama berada disituasinya.Ketika kusyuk aku memasang telinga menadah motivasi dari sang ayah tiba-tiba seorang lelaki dari jauh datang ke arah kami.

Ku lihat wajah lelaki itu sugul. Sedih dan seolah tidak bermaya.


Seusai memberi salam kepada kami lelaki tersebut terus menangis dan memeluk sang ayah. Aku hairan. Mengapa begitu?


Sang ayah tenang. Mungkin sudah dapat membaca suasana. Sudah pasti. Pengalaman tua sang ayah yang mengajarnya mengerti semua tentang kehidupan. Termasuk perihal mad’u.


Sang ayah mengusap lembut rambut lelaki tersebut. Dengan wajah yang tenang sang ayah bertanya.


“Mengapa akhi? Apakah yang menimpa kau sehingga kau jadi begini?”


Tangisan makin reda. Pelukan makin terlerai. Dengan mata yang berkaca sang lelaki memandang wajah tenang sang ayah. Mulutnya cuba untuk menuturkan bait dan kata.


“Abi..jiwa ana resah dan gelisah kala ini. Hati ana sering luka. Ana merasakan hidup ana sangat terganggu. Masalah pula tidak putus datang dan terus menimpa. Aktiviti jamaah tidak menenangkan jiwa ana. Terkadang ana merasakan ana hendak meninggalkan jalan ini. Tetapi ana sayangkannya. Ana tidak mahu menjadi manusia yang lari dari hidayahNya. Akademik menjadi bebanan dan sering jua ana merasakan kecewa dengannya.”


“Abi..bagaimana sekarang? Apa yang perlu ana lakukan? Ana….”


Tidak sempat menghabiskan katanya sang lelaki kembali menangis. Aku melihat air matanya pantas meluncur dipipi.


Sang ayah kembali mengusap rambut sang lelaki. Memujuk.


Sang ayah menjawab.


"Abi tidak melihat ini suatu masalah lain melainkan ia berpunca dari diri kita sendiri."

Pabila nta mengelarkan diri nta dai’e ilallah apa persiapan nta?

Bagaimana tahajjud nta setiap malam?


Sang lelaki terpinga diajukan soalan sebegitu.


Berapa masa yang nta sediakan untuk menghadap Allah Ta'ala di waktu qiyamnya setiap malam?

Apakah seorang da'ie mujahid akan dialpai oleh Allah Azz wa Jalla bila di saat orang tidur sang dai'e merintih..merayu..mengadu padaNya..? Tidak. Tidak mungkin.


Bagaimana aurad quran nta? Al Waqi'ah..Al Mulk..Yaa Sin.. dan lain-lain. Semuanya surah-surah yang amat berkuasa membina kekuatan ruh..kekuatan iman..kekuatan keyakinan. Menghapuskan kotoran-kotoran dosa..menambahkan bekalan pahala yang mampu menaikkan darjah ketenangan dalam hati para dai'e ila Rabbil Jalil...


Bagaimana pula solat nta? Yang mengandungi sentuhan-sentuhan ruhi ....unsur-unsur ta'abudan ( pengabdian ), tasliman ( penyerahan ), takhasyua'an ( khusyu'), tabazzulan ( kehinaan diri ), takhaddu'an ( kerendahan hati), tamalluqan(kerinduan).. yang sayugia membina jiwa hamba dalam diri para da'ie mujahid.... Sering kali seseorang itu tidak menemui hatinya di dalam solat..sehingga solatnya tidak ada ruh yang dapat menghidupkan jiwanya..


Bagaimana wirid dan zikirnya..yang sepatutnya menghidupkan hati..menyalakan ingatan, kerinduan. keasyikan kepada Allah Rabbul Jalil...membuahkan kemulian..menumbuhkan sifat-sifat mahmudah..membersih dan menggilap dari noda dosa..


Abi sukar mempercayai ..seorang da'ie yang istiqamah dengan wasilah-wasilah tarbawi akan resah jiwanya..tertekan hidupnya. Muhasabahkanlah kembali hati nta. Laraskan kembali iman nta.

Yakinlah, bila nta beristiqamah dengannya, insyaallah nusrah Allah pasti berbondong-bondong datang. Dari segenap pelusuk. Dari semua arah. Tanpa disangka-sangka.


Aku mendengar dengan teliti setiap bait kata sang ayah. Bagiku ia juga nasihat untukku. Ya, nasihat yang amat berguna saat iman aku goyah.


Sebaik sahaja sang ayah seusai menutur bicara, sang lelaki terus memeluk sang ayah. Makin kuat tangisannya. Lama mereka berdakap. Sang lelaki membisikkan sesuatu pada sang ayah. Terlalu perlahan. Aku tidak mendengarnya. Akhirnya tangisan sang lelaki reda. Reda dalam dakapan sang ayah.


Aku melihat wajah sang lelaki agak berbeza. Seolah sudah mendapat sesuatu yang diingini, senyuman kecil terlukir dibibir. Tanda puas. Walau mata masih berkaca. Tenang kembali.


Sang lelaki meminta izin mengundur diri. Aku menyalaminya dengan sopan sambil menghadiahkan senyuman dan doa bersama. Moga sang lelaki ini mendapat ketenangan walau dalam keperitan dan mendapat kemanisan perjuangan walau dicaci oleh manusia yang mencaci.


Moga aku jua begitu.


junaidiahmad

kelanafaqir.blogspot.com


(Diolah dari satu muhasabah oleh ABi - http://takwinfardilmuslim.blogspot.com/)

Wednesday, December 1, 2010

mencuci rumah~

bismillah walhamdulillah~

lama jemari tidak menaip. meninjau blog sahabat2, diri terasa inferior. kesibukan kekadang mengabitkan manusia mudah lupa pada hakikat sebenar sebagai seorang pendakwah. membisu tidak beerti kaku. bukan jua kerana tewas. tapi kebisuan untuk mencari nilai sebenar kehidupan. bermuhasabah dengan apa yang terjadi.

Allah menganugerahkan kita dengan kesenangan. namun perlu diingat bahawa kesenangan bukan untuk diraikan dengan semeriah-meriahnya, tapi sebagai peringatan. kesusahan yang dialami bukan beerti mendung itu milik kita selamanya. pasti suatu waktu, pelangi kejayaan bakal menjadi milik kita. sesungguhnya Allah Maha Adil untuk semua makhluknya.

wallahua'lam..

~sekadar mencuci rumah yang berhabuk~

Saturday, September 11, 2010

Sireh Pulang ke Gagang!!!

Bismillah wal hamdulillah..

Aidilfitri menjelma lagi..seperti kebiasaan tahun-tahun sebelumnya, AMAL pada tahun ini sekali lagi menganjurkan Rumah Terbuka khusus kepada semua ahli AMAL..Kehadiran anda amatlah dialu-alukan bagi memeriahkan lagi majlis yang gilang-gemilang ini...


Apakah keistimewaan Rumah Terbuka pada tahun ini??

Rumah terbuka AMAL ini akan diserikan lagi oleh:

1) Kehadiran MB Kelantan (TOK GURU)
2) Persembahan nasyid dr Abg Fazli (UNIC)
3) Bacaan Quran oleh Naib Johan Qari Antarabangsa
4) Pengacara Majlis (MC) oleh DJ Kelantan.FM iaitu Abby Halim Al-Firdaus
5) Mengumpulkan semua generasi maahad ( sejak awal penubuhan maahad muhammadi )

[Mereka semua merupakan Alumni Maahad]

~jom pakat mai lakow..ajok saem2 lamo etep deh!!!~


untuk maklumat lanjut, sila klik : blog aidilfitri amal

Tuesday, August 24, 2010

Ifthor Jami'e AMAL~jom pakat mai!!!

Bismillah walhamdulillah..

Salam alaik..nak bagi iklan sikit ni sengihnampakgigi


Dijemput kepada semua bekas pelajar Maahad Muhammadi Lelaki, Maahad Muhammadi Perempuan, Maahad Muhammadi Perempuan Pasir Pekan untuk menghadirkan diri ke majlis Ifthor Jami'e AMAL pada:

Hari : Isnin
Tarikh : 6 september 2010 bersamaan 27 ramadhan 1431 h
Tempat : Dewan MGU Kota Bharu Kelantan.
Yuran : RM5

sebarang pertanyaan bolehlah diajukan kepada: callme
Hisyam : 0133084196
Fathiah : 0199595489

Harapnya sesiapa yang membaca iklan ini agar dapat menyebarkan kepada rakan-rakan yang lain yer..tepuktangan

pakat mai lakow la tuh dehkenyitsemoga dengan kehadiran anda akan memeriahkan lagi majlis ini dan dapat mengeratkan lagi silatulrahim sesama kita love

"Kerana AMAL kita bertemu, kerana ISLAM kita bersatu"

Sunday, July 25, 2010

::finally::

Bismillah walhamdulillah..

akhirnya dapat juga sikit waktu untuk update blog. final exam dah pun berakhir 19hb yang lalu. dah habis exam, makin payah pula nak buka blog. time exam, tangan ni asyik gatal je nak buka blog. itu la cabaran musim exam. tambah-tambah sebab 24 jam kat rumah. dah abes exam ni jarang pula ade kat rumah
sengihnampakgigi.

habis je exam hari tu, saya dan ahli beit, cik Kabuto (bukan nama sebenar) terus ke rumah kelantan (kat sini ada banyak umah negeri..semua negeri ada). Al-maklumlah tepat ngan kitorang habis exam, rumah kelantan buat bazaria siswa (19-22hb)
celebrate. banyak la makanan yang dijual cam nasi kerabu (favourite rmai ni), nasi ikan keli percik, nasi ayam paprik, ABC, dan banyak lagi peace boleh kata tiap hari la jugak kami pergi. memang dah xmasak kat rumah. pada hari yang sama, rumah pahang dan terengganu pun buat bazaria juga. tpi kami xberkesempatan ke sana atas sebab-sebab yang xdapat dielakkan..ecece

hari terakhir bazar, kami disajikan dengan persembahan dikir barat dari ikhwah Kelantan. tapi saya pun xsempat tengok juga sebab petang tu badan rasa xsihat. kepala pening. terus balik rumah. lepas maghrib terus je tidoo.

hari ni terasa nak update blog..tapi xder la isi sangat pun post kali ni..saje nak menconteng-conteng sambil menunggu untuk berangkat ke alex..bercuti kat sana 2 hari sambil menjenguk sahabat2 kat sana yang dah lama xjumpa
peluk hehe

ok..kepada semua batch ASU especially 3 Kenanga (kanak-kanak ribena yang banyak ragam
menari), insyaAllah kita jumpa lagi untuk sesi depan (insyaAllah semua najah naik tahun 4). sama-sama doakan kejayaan buat semua. kepada yang dah berangkat dan akan berangkat ke TANAH SUCI MEKAH, jangan lupa untuk doakan kami di sini juga. moga diberi rezeki untuk menjejakkan kaki ke sana. kepada yang akan pulang ke Malaysia dan yang telah pulang, selamat bercuti dan manfaatkan waktu dengan sebaiknya. dan xlupa buat yang stay kat sini, ambillah sebanyak mungkin mutiara2, kelas2 pengajian sepanjang cuti ni sebagai bekal. kepada semua, selamat merebut peluang yang ada walau di mana kalian berada. semua mempunyai peranan masing-masing.kenyit

kanak2 ribena 3 Kenanga love



owh yer, sebelum terlupa..RAMADHAN pun dah semakin menghampiri..hari ini sudah 13 syaaban 1431 H..bermakna lebih kurang 2 minggu lagi pintu RAMADHAN akan terbuka..sudah bersediakah kita untuk melangkah ke arahnya?? Banyakkanlah amal ibadat kita daripada sekarang..semoga ianya berkekalan sampai bila2..selamat beramal
senyumkenyit

Ilalliqa'~

Monday, July 12, 2010

.usaha lagi.

Bismillah walhamdulillah..

Masa balik dari oral pharma tadi, saya melihat 2 orang pakcik yang dah berusia, sedang berusaha mengejar bas yang dah agak jauh pun (bukan kejar dengan kereta cam dalam KCB yer
jelir). tapi mereka tetap juga tak putus asa untuk kejar bas tu. saya, kalau nampak orang kejar bas, memang sangat 'excited'. bukan apa, nak sangat supaya mereka dapat naik bas tu. ye la, kesian pula kalau kejar-kejar tapi xdapat naik bas tu. terutama kalau yang kejar tu pakcik yang dah berumur. sedih

kat Mesir ni, amalan kejar bas ni memang famous kecuali bagi akhawat=perempuan, biasanya pakcik bas akan berhenti (tapi kami pernah je kejar bas..hehe..lawak plak rasa..pengalaman
sengihnampakgigi)..ok, apa yang saya nak highlightkan kat sini adalah USAHA pakcik tadi. bagi kita yang melihat, mesti rasa xkan dapat dah naik bas tu sebab bas tu dah agak jauh pun. tapi dengan semangat dan keyakinan bahawa dia akan dapat juga naik bas tu, pakcik tu terus juga kejar. dan alhamdulillah memang dapat naik pun.

terfikir pula..kalau kita relatekan dengan hidup kita di dunia ni,macam tu. perlu berusaha untuk dapatkan sesuatu tanpa melupakan pergantungan dengan Allah. USAHA+DOA+TAWAKAL..insyaAllah kejayaan menanti..walau bukan sekarang, mungkin di masa depan..

ok,xder idea sangat sebenarnya
ketukmeje. saja ingin berkongsi cerita pakcik tu

bittaufiq wannajah semua, especially buat team ASU..
teruskan semangat untuk menghadapi paper last..
1 jer lagi paper yang tinggal..
yok semangat yok!!!
kenyit

Saturday, July 10, 2010

.penawar.

Bismillah walhamdulillah...

"Maka apabila manusia ditimpa bencana dia menyeru Kami, kemudian apabila Kami memberi nikmat Kami kepadanya dia berkata, 'Sesungguhnya aku diberi nikmat ini hanyalah kerana kepintaranku' Sebenarnya itu adalah ujian,tetapi kebanyakn mereka tidak mengetahui."
[Az-Zumar 39:49]



p/s: bersyukurlah sentiasa
senyumkenyit

Friday, July 9, 2010

.:mutiara:.

Bismillah walhamdulillah...

hari ni tiba-tiba plak rajin nak baca buku 400 kata-kata hikmah Saidina Ali bin Abi Talib K.W.H (tapi belum baca semua pun lagi
sengihnampakgigi)..tengah2 exam ni la rajin nak capai buku selain buku kuliah..jadi saya nak kongsi 3 mutiara untuk kali ni..kalau rajin saya kongsi lagi lain kali kenyit

1. Orang yang paling jauh bermusafir ialah mereka yang sedang mencari seorang sahabat yang disukainya.

~kalau ikut ape yang dinukilkan kat dalam buku tu sebab sahabat sedemikian amat susah untuk ditemui..hmm..ye la..walau baik macam mana pun kita dengan sahabat, pasti akan ada jugak yang tak kena serba sedikit sebab manusia tiada yang sempurna..tapi kita perlu sentiasa membaiki diri ke arah kebaikan dari saat ke saat, minit ke minit..that's why we must to complete each other..dan paling penting saling memahami, berlapang dada dan bersangka baik antara satu sama lain..sebagai seorang sahabat, kita perlulah sentiasa cuba untuk menjadi sahabat yang terbaik dalam erti kata yang sebenar.."xperlu dapatkan apa yang kita suka, tapi sukailah apa yang kita dapat"
ros

Rasulullah s.a.w bersabda:

الْمُؤْمِنُ لِلْمُؤْمِنِ كَالْبُنْيَانِ، يَشُدُّ بَعْضُهُ بَعْضًا

“Seorang Mukmin terhadap mukmin yang lainnya seperti bangunan, saling memperkokoh sebagiannya dengan sebagian lainnya”. (Muttafaq alaih).

2. Keyakinan berada di atas keimanan dan kesabaran berada di atas keyakinan. Barangsiapa yang melampau pengharapannya kepada Allah S.W.T, maka angan-angan akan menguasai hatinya, seterusnya menjadi hamba kepada hatinya.

~ Dalam kehidupan seharian, kita perlu sentiasa tawakal dan yakin bahawa Allah akan sentiasa bersama hamba-NYA yang beriman, sabar dan redha dengan ketentuan hidup..justeru, sebagai hamba, kita perlu sentiasa berdoa dan berdoa supaya Allah sentiasa memelihara dan memberikan kita kejayaan di dunia dan akhirat dan segala macam doa yang kita mahu..doa perlulah dengan bersungguh ibarat kita ingin meminjam sesuatu daripada orang lain..mesti bersungguh kan?? tapi adab dalam berdoa, jangan la kita terlampau sehingga kita mahu Allah berikan apa yang kita nak dalam sekelip mata sehingga kita terus berangan dan malas untuk berusaha..ya, kita perlu yakin dengan pertolongan Allah tapi kita juga perlu berusaha, sebab ianya xkan datang bergolek..doa hanya sebagai wasilah...

3. Manusia memudharatkan diri sendiri melalui 3 perkara:

  1. berlebih-lebihan dalam makan kerana percayakan kesihatan dirinya
  2. bekerja keras memikul bebanan yang tidak mampu dipikul kerana percaya kepada kekuatan dirinya
  3. amat kurang bekerja kerana hanya berserah kepada ketentuan Allah
~ jangan berlebihan dalam makan, sebab makan hanya perlu untuk meneruskan hidup dan memberi tenaga agar dapat melakukan ibadah kepada Allah dan bekerja..tapi kesihatan diri bukan bergantung 100 % pada pemakanan, tapi pada Allah yang memberikan nikmat sakit dan sihat pada kita.."makan untuk hidup, bukan hidup untuk makan" peace

~bersederhana dalam semua perkara dan pekerjaan..buatlah sekadar yang termampu takut amanah yang bertimbun, tak mampu pula untuk dikendong..

~berserah pada Allah itu perlu tapi usaha juga perlu setimpal..bagaimana mahu cemerlang dalam hidup kalau hanya menunggu pertolongan Allah tanpa melakukan sesuatu..xbekerja, xproaktif la..minda kita juga perlu di latih untuk berfikir..badan pula perlu di arah untuk bekerja..

ok..itu saja dulu..

owh..saya juga perlu belajar sekarang, kalau tidak, saya juga akan memudharatkan diri dengan berharap kejayaan akan datang bergolek..
babai

semoga mendapat manfaat..wallahu'alam

Sunday, July 4, 2010

:::

Bismillah walhamdulillah...

hari ni ade kelapangan waktu sikit untuk post dalam blog ni..
baru saja habis exam microbiology tadi..
hmm...soalan xder la susah pun, tapi jawapan yang susah
garupale
tawakal pada Allah..DIA yang bisa menentukan segalanya senyum

agak kelam-kabut la juga time jawab tadi
penat
mcq 50 soalan for 50 minutes..
essay 8 soalan ade anak2 dia dalam 3-6 soalan for 70 minutes

ala kulli hal, alhamdulillah sebab Allah bagi juga kekuatan untuk menulis

pengajaran untuk hari ni
senyumkenyit:
1. dalam dewan, baca doa banyak2
2. tenangkan diri dan tawakal pada Allah..mohon Allah bantu dalam menjawab exam
3. dah dapat soalan, cek betul2 : masa, bilangan soalan
4. jangan gelabah tengok soalan walaupun soalan susah..kalau soalan senang, jangan terlampau excited.
5. baca doa dan basmalah sebelum jawab
6. masa jawab, hanya ingat diri n Allah sentiasa bersama..usah hiraukan gangguan sekeliling
7. sebelum hantar, cek nama dan maklumat diri dan cek semua soalan, pastikan dijawab
8. doa dan hantar dengan selamat
9. kalau rasa diri jenis yang mudah nak menyesal, jangan bincang soalan lepas exam..tenang2 aja yok!!
10. tawakal...tawakal...tawakal...dan jangan sesekali menyesal...insyaAllah ada yang baik menanti..ameen
doa

p/s : nak xnak kena ulang lagi soalan tadi sebab esok ada oral microbiology..huhu..doakan kami yer..